Europa som lekegrind
Bobilferie på sandstrand i Danmark
Danmark, Frankrike, Italia, Spania, Norge... Med bobil reiser du hvor du vil - når du vil. Her på en sandstrand i Danmark.
Tekst: Gisle A. Østraat. Foto: Privat.
Ekteparet Abrahamsen fra Indre Arna i Bergen legger hvert år Europa for sine føtter. Med sin bobil reiser de land og strand rundt og jakter på Det Gode Liv.
Bitt av basillen

Det var når Terje ble pensjonist at ekteparet ble bitt av bobil-basillen. De luktet først på muligheten for campingvogn, men endte opp med en liten og billig bobil. – Selv om den første bilen ikke var helt ideell for oss, var vi bitt av basillen, sier Terje. Etter ett år byttet de til en større bobil. Etter det har bobilen og Abrahamsen vært bestevenner.

eur_lekegr_TogW96x0X724x430.jpg
Ekteparet Abrahamsen gleder seg til august. Da drar de nok en gang sørover i bobilen, og blir borte i 4 måneder. Foto: Gisle A. Østraat.
Ny bobil
Terje og Wenche har vært bobilentusiaster i 11 år, og har hatt tre ulike bobiler. Den fjerde er i bestilling, og de gleder seg til levering i juni. – Vi gleder oss først og fremst til å få større plass, og litt større senger, sier Terje. – Dessuten er den vi har nå blitt 5 år gammel, og som for de fleste biltyper kan det være lurt å skifte nå. Også barnebarna gleder seg til den nye bilen, og farmor og farfar har allerede invitert de små til ferietur i år. – Vi skal til Sommerland i Bø i Telemark, og ungene gleder seg vilt til å sove i den nye bilen, sier Wenche.

Aldri vært hyttemennesker
Wenche sier hun kunne bodd i bilen hele året. – Sengene er så gode, ler hun. Wenche er et reiseglad menneske og har jobbet i reiselivsbransjen før hun ble pensjonist. – Jeg har vært vant til å reise fra jeg var liten, og har aldri vært noe hyttemenneske. Jeg kunne faktisk aldri tenkt meg å ha hytte, sier hun. Nå lengter hun til august: – Jeg gleder meg sånn. Jeg tenker på det hver eneste dag, og ser frem til at vi skal dra. Terje skyter inn: – Kombinasjonen er perfekt, hun liker å reise, og jeg liker å kjøre.

Bobilferie i Tyskland
Syklene er alltid med på tur: Her fra Stellplatz i Tyskland. Foto: Privat.
22 land
Ikke mindre enn 22 land har Terje og Wenche besøkt med bobil, inkludert Shetland, Færøyene og Island. Det er likevel i de sydligste landene i Europa de ender opp senhøstes. I fjor reiste de ut fra Norge 18. august, og var ikke hjemme før jul. Siden de begge er historieinteresserte oppsøker de ofte plasser med litt mer å by på enn vanlig turisme. Frankrike er favoritten, og Avignon syd i landet er Wenches drømmedestinasjon. – Her føler jeg virkelig at jeg lever Det Gode Liv, sier hun.
Bobilferie er sosialt
Alltid gode naboer: Bobilferie er sosialt og trivelig. Foto: Privat
Sosialt
Å være på reise med bobil er sosialt synes Terje og Wenche. De treffer mange forskjellige mennesker, og gir hverandre tips om hvor det kan være bra å dra, og hva man bør unngå. Fellesskapet med andre er viktig. Ekteparet har møtt mange fine mennesker fra hele Europa på sine reiser. – Det er ofte veldig sosiale mennesker som velger bobilferie, men det er valgfritt. – Hvis vi føler for å være alene, eller ikke liker naboen vi har fått utdelt på campingplassen, flytter vi bare på oss. – Fleksibilitet er stikk-ordet.

Lyst på ny bobil?
Finn en caravanforhandler i nærheten av der du bor eller andre steder i Norge.

Spennende
Mye kan hende når man er på veien, og selv om ekteparet har vært skånet for innbrudd og andre negative hendelser, så har det ikke manglet på spenning. – Det hender vi kjører feil og ender på steder vi ikke skulle. Wenche ler og vender seg til sin mann: – Husker du Terje, da vi kjørte inn på det torget i Belgia og alle kafègjestene så sjokkert på oss? – Hele utekaféen måtte flyttes for at vi skulle komme forbi, ler hun. Ekteparet bedyrer at de vanligvis parkerer bobilen i utkanten når de besøker større byer. – Vi har sykler med oss, og bruker ellers kollektivtransport, sier Wenche. Hun trekker frem at campingplassene i Europa ofte er svært godt tilrettelagt for bobilturister. – Ikke minst gjelder dette i Tyskland, hvor campingplassene ofte ligger svært sentralt, og nær offentlige transportmidler.

Bobilferie på Filefjell i Norge
Man trenger ikke å reise langt for å nyte “det gode liv.” Her på Filefjell i Norge. Foto: Privat. 
Norge
Abrahamsen bruker bobilen flittig i Norge også. Ekteparet forteller med drømmende øyne om en nydelig tur langs Helgelandskysten og Lofoten de gjorde for noen år siden. – Bilen tåler norske forhold svært godt, og holder kulden ute, sier Terje. –Vi har blant annet overnattet på Hardangervidda i 9 minusgrader, sier Terje. Selv om bilen de har i dag har et godt varmeanlegg, ser han frem til den nye modellen. – Den har vannbåren varme, med skjulte radiatorer. – Det skal gi en jevnere varme enn varmluftsanlegget som er i den bilen vi kjører i dag. Skiturer på Filefjell har det også vært, og Terje viser oss vakre vinterbilder han har tatt. Terje er flink til å fotografere, og det er artig å se at et hyppig motiv er hans kone, ved siden av bobilen. Og det er ikke til å komme fra at begge har et kjærlighetsforhold til bilen. – Vi elsker denne formen for ferie og vi føler oss så beriket når vi kan reise på denne måten, sier de.

Hjem til jul
Til høsten lar de Norge være Norge og vender nesen mot varmere strøk. 15. august kjører de til Kristiansand og tar ferge til Danmark. Videre går turen til Berlin og Roma. Senere kjører de opp langs Liguria-kysten, og til Monaco og Frankrike. Når det nærmer seg desember er de kommet syd i Spania. Reiseruten er lagt, men de er opptatt av at den kun skal være retningsgivende. Kommer de til et sted de liker veldig godt, blir de gjerne noen dager ekstra. – Det er det som er selve friheten med bobil. – Vi kjører ikke etter klokken, og vi kan plutselig forandre mening om hvor vi skal dra. – Uansett hvor vi havner underveis, så kommer vi hjem til jul, smiler de.
Inspirasjon – klikk for større bilder.
Get Adobe Flash player
Norges Caravanbransjeforbund
Postboks 9558 Åskollen, 3038 DRAMMEN
TIBE:MOLDE
Forhandlere i nærheten av
 
Skriv inn postnummer for å finne nærmeste forhandler.
For å nærmeste forhandler, tast inn ditt postnummer i feltet over.
Norges minste campingvogn?
Byttet båt med bobil
Nå kan du putte bilen i bagasjen
Campingferie i gamle dager
Hytta som kan flyttes
Ny trend med lette campingvogner
Campingvogna er hytta på Voss
Norges ukjente bilsuksess
Luksus til over to millioner